top of page
RoosPreview-7.jpg

Moedercoaching

Als je een kindje krijgt verandert dat niet alleen hoe je de wereld ziet, maar vaak ook je blik op je eigen patronen en vraagstukken. Vaak wordt er uitvergroot wat er altijd al speelde, en voel je ineens dat je er iets mee wil. Je kunt er niet meer omheen maar weet ook niet zo goed waar te beginnen. En dan kom je bij mij. 

Als je het anders wil

Toen ik zelf zwanger was van ons eerste kindje was ik verbaasd over hoeveel helderheid dat gaf. Ineens maakte ik keuzes die niet meer alleen over mij gingen, maar over ons kindje. En ineens kon ik loslaten dat ik een rol te vervullen had als 'beste collega' 'loyaalste vriendin' 'leukste dochter' 'makkelijkste client'. Dus ik zei ineens afspraken af als dat beter voelde, stopte met investeren in vriendschappen die me niet voedde, en stelde moeilijke vragen aan mijn zorgverleners. Ik 'eiste' zorgzaamheid en aandacht van mensen om mij heen en sprak behoeftes, wensen en intenties hardop uit. En het mooie was dat iedereen om mij heen er super goed op ging. Mijn relatie werd (nog) beter, mijn vriendschappen werden intiemer, ik heelde oude wonden met mijn ouders, en ik vond mezelf een leuker mens. En ik had een droombevalling. 

Hoe meer ik hier over ging praten, hoe meer ik me realiseerde hoe krom het is dat vrouwen (mannen ook, maar toch vooral vrouwen) het moeiljk vinden om hun ruimte in te nemen. Generaties lang zijn vrouwen van jongs af aan helemaal gekneed om de perfecte (huis)vrouw te worden, om geen vragen te stellen, om dienstbaar te zijn, om niemand tegen de haren in te strijken, om te gehoorzamen. En tijdens mijn zwangerschap was ik ineens gaan voelen hoe zeer ik dat geïnternaliseerd had. En zodra ik het ging voelen, kwam het in mijn bewustzijn en kon ik er dus keuzes in maken die anders waren dan eerst. Ik ben veel meer ruimte in gaan nemen, veel meer mijn eigen koers gaan varen. En hoe meer ik dat deed hoe zuiverder ik ging voelen wat ik belangrijk vind in het leven. En dat gun ik alle vrouwen. 

Als coach is dat wat ik doe. Ik breng vrouwen in contact met hun diepste weten. Ik help je te voelen wat er onder het oppervlakte zit. En ik help je hier woorden aan te geven. Sommige vrouwen komen een aantal keer bij me om thema's uit te diepen rondom ruimte innemen, confrontaties aangaan, contact maken met hun intuïtie etc. Sommige vrouwen komen vooral om de juiste woorden te vinden voor dat wat ze voelen. Het vinden van de juiste. woorden kan heel belangrijk zijn als je iemand wil betrekken bij jouw proces. Bijvoorbeeld om pijnpunten te kunnen bespreken met je partner, maar ook om gesprekken met je zorgverlener aan te kunnen gaan. Veel sessie die ik doe gaan over het snijvlak tussen dat wat er van jou 'verwacht' wordt en dat wat jij voelt dat voor jou klopt. En hierin komt ook vaak het zorgsysteem voorbij. In het Nederlandse zorgsysteem is over het algemeen weinig ruimte voor een holistische benadering. We hebben de zorg zo ingericht dat deze voor de 'gemiddelde' vrouw zo veel mogelijk veiligheid biedt. Alleen wie is 'gemiddelde' vrouw? En hoe definieer je veiligheid? Als jou hele innerlijk weten schreeuwt dat jij met een keizersnede moet bevallen omdat dat het beste is voor jou en jouw kind, maar de richtlijnen zeggen dat je het eerst 'zelf' thuis moet probereb, is dat dan ok? Of als je heel helder voelt dat je thuis wilt baren omdat je in het ziekehuis verkrampt, maar je hebt de vorige keer een keizersnede gehad dus het protocol zegt dat je in het ziekenhuis moet bevallen, wat doe je dan? 

Helaas is er in de geboortezorg te weinig tijd en geld om iedereen aan te horen. Om een aandachtig gesprek te voeren over 'wie ben JIJ?'. Dus dat doe ik. Samen onderzoeken we waar de richtlijnen jou dienen, en waar ze schuren. Door mijn jarenlange ervaring als verloskundige kan ik je haaarfijn uitleggen waarom de richtlijnen zijn zoals ze zijn. Ik leg je uit waarom jouw zorgverlener een bepaalde voorkeur heeft, wat de risico's zijn, en wat eventueel je alternatieven zijn. Ik onderzoek samen met jou (en eventueel jouw partner) wat er voor jullie meeweegt. Mijn doel is dat jullie aan het eind van ons gesprek een weloverwogen keuze kunnen maken en de woorden hebben om hier helder over te communiceren met jullie zorgverlener. 

Je bent heel welkom om contact op te nemen voor een traject van een aantal sessies, of een eenmalig gesprek. We beginnen sowieso met een kennismaking. En wil je nu al meer over mij of mijn werk weten, kijk dan even bij media.  

bottom of page