top of page
Roos-140.jpg

Zwangerencoaching

Mijn jarenlange ervaring als verloskundige zorgt er voor dat ik je kan helpen met formuleren wat jouw wensen en verlangens zijn, en hoe je deze kan communiceren naar jouw zorgverlener. Ik kan je inzicht geven in de zwaktes en sterktes van bepaald beleid en protocollen. En ik kan je in contact brengen met jouw eigen gevoel en wijsheid. Zodat je keuzes maakt die zowel verstandig, als voor jou kloppend zijn. 

Voelen, weten, spreken

Een zwangerschap brengt vaak een hele rare interne tegenstrijdigheid met zich mee. Enerzijds bij jij de enige die ervaart wat er zich in jouw buik afspeelt. Jij bent degene die moet aangeven hoe het gaat, hoe de baby zich voelt, of wat je ervaart ‘normaal’ is etc. Anderzijds staat er een heel team om je heen van experts die er voor gestudeerd hebben. En in de ideale situatie vullen die twee (jij als ervaringsdeskundige en de zorgverlener als gestudeerde side-kick) elkaar perfect aan. Maar soms ook niet. En dat kan verschillende oorzaken hebben. 

 

Voor sommige vrouwen is het moeilijk om goed te kunnen voelen wat er zich in hun lijf afspeelt. Soms vertroebelen angsten, overtuigingen of voornemens je eigen gevoel en intuïtie. Dan is het heel moeilijk om beslissingen te nemen over zaken zoals waar je zou willen bevallen. Of of je wel of niet bepaalde tests wilt laten uitvoeren. Of om in te schatten of de baby genoeg beweegt. 

 

Anderzijds kan het ook zo zijn dat je juist heel goed voelt wat jij zou willen of wat er aan de hand is. Maar dat jouw zorgverlener daar anders over denkt. En dat kan voor wrijving of onbegrip zorgen. En dat is niet gunstig voor jullie relatie, maar ook niet voor de ‘uitkomst’ van jouw zwangerschap en bevalling. We weten dat een goede relatie met de zorgverlener een heel belangrijk element is om goed terug te kijken op de bevalling bijvoorbeeld. 

 

‘Grant me the serenity to accept the things I cannot change, the courage to change the things I cannot accept, and the wisdom to know the difference.’

 

Als (oud)verloskundige, en moeder van twee kindjes ken ik beiden kanten heel goed. Zowel de goedbedoelende zorgverlener als de (eigen)wijze zwangere ben ik geweest. En ik weet hoe fijn het is om te sparren met iemand met verstand van zaken. een plek waar je al je zorgen, overtuigingen, frustraties, wensen, en verlangen neer kunt gooien. En aan wie je alle vragen kunt stellen over waarom je zorgverlener niet mee wil in jouw wens. Of wat de redenering is achter bepaalde protocollen. En samen zoeken we de ruimte op. We zorgen dat je de woorden hebt om je wensen duidelijk kenbaar te kunnen maken. En we zorgen dat je ook medisch gezien begrijpt waar je voor kiest. We zorgen dat je een keuze kunt maken die zowel verstandig, als voor jou kloppend is. En we zorgen dat we jouw zorgverlener alle handvatten bieden om jouw te begrijpen en zo goed mogelijk te ondersteunen. 

 

Want in mijn ervaring is het zo dat als vrouwen volledig vanuit hun autonomie voelen, handelen en spreken, er zelden iemand is die ze tegenspreekt. Dus die drie stappen zetten we in een zwangerencoachingsgesprek of -traject. We gaan duidelijk maken wat je voelt, we gaan helder krijgen wat er moet gebeuren en welk handelen de voorkeur heeft, en we vinden de woorden die kloppend zijn voor wat er gezegd moet worden. 

bottom of page